Autor: Snežana Miletić

Novi Sad
04.09.2019.
08:55 > 20:04
Direktor Zagrebačke filharmonije Mirko Boh govori za 021.rs zašto je za partnera u projektu "Filmharmonija" izabrao baš Novi Sad i Muzičku omladinu, kakve veze sa Filharmonijom imaju Ivo Josipović, Milan Bandić i Vladimir Tintor, naš glumac sa zagrebačkom adresom, te zašto rujan i septembar treba da budu isti mesec ne samo na polju kulture...
  • Kod Srba je oruzje

    05.09.2019 15:50
    Prvo se zelim zahvaliti vama na Radiu 021' jer ste pokazali svoju profesionalnost time sta mi komentar niste cenzurirali. Znam da moj komentar nema veze s temom o kojoj vi ovdje pisete o gostovanju Zagrebacke filharmonije, ali morao sam odgovoriti komentatoru koji je sam poceo politizaciju ovog muzickog gostovanja. Za razliku od vas, gotovo SVI mainstream elektronski mediji u Srbiji su pod potpunom kontrolom AV a i SNS a. Niti jedan moj komentar nije objavljen na stranicama tih medija a koji je u sebi sadrzavao kritiku politike koju je Srbija vodila od kraja 80' ih do dana danasnjeg u zadnje 4' godine. Dakle, tamo od kraja 2015' AV i njegova klika su zagospodarili Srbijom. Ovoliko minusa na moj komentar sam i ocekivao, nebitno da li se radi o tome da vecinskoj Srbiji nije jasno sta je u njeno ime pocinjeno i kakva se politika vodila u njeno ime na rusevinama SFRJ u posljednih 28' godina, ili vecinska Srbija ne zeli prihvatiti svoj dio odgovornosti za sve ono sta je ucinjeno u njeno ime drugima, ali i njima samima. Tu je odgovornost medija kljucna, ali kako da oni nesto naprave kada su pod kontrolom onih koji su za sve ovo nabrojano odgovorni ?! U HR koliko je god situacija na svim ovdje nabrojanim poljima slicna, ipak mediji nisu cenzurirani ( osim HRT a vecim dijelom ) kao u Srbiji. Dva najutjecajnija elektronska i dnevna lista, Index.hr i Jutarnji.hr imaju slobodne komentare, ispod teme ljudi mogu komentirati kako god pozele, s ponekom iznmkom kada postoji cenzura.
  • Mihailo

    05.09.2019 08:08
    Vanvremensko veče
    Hvala učesnicima i organizatorima na večeri koja nas je odvela u vanvremensku dimenziju života. Nema nacija, komunikacija je u emocijama posredovanim pokretnim slikama i divno izvedenom muzikom. Nisam očekivao ali ispalo je veče za pamćenje. I naravno hvala Čaplinu na stvaralaštvu. Duboki naklon svima koji su osmislili i sproveli ovu ideju!
  • Limanoid

    04.09.2019 17:06
    Intervju je sasvim ok, ali u naslov ne mogu ići reči novinara koje je intervjuisani samo potvrdio. Vrlo lepa i zanimljiva inicijativa da se ovakav program osmisli u saradnji između dve ustanove kulture iz dva grada, iz dve komšijske države. Nadam se da će gosti biti zadovoljni gostoprimstvom.
  • Kod Srba je oruzje.

    04.09.2019 15:20
    Plavić@, da, tako je, a onda ste 'vi' odlucili da tako ne moze i poslali tenkove, avione, topove (koje smo mi platili), da nam pokazu kako to ne moze tako i da rujan i septembar moraju ostati zajedno pod istim krovom. Na koncu, niste shvatili misao ravnatelja Zagrebacke filharmonije. On ne govori o bratstvu i jednistvu, vec o samoj biti toga da rujan i septembar imaju isto znacenje, da oznacavaju naziv za deveti mjesec u kalendarskoj godini, u ovom slucaju u 2019' oj. Bratstvo i jednistvo je promasena tema, ne u odnosima na prostoru bivse SFRJ, ili izmedju Hrvata i Srba, vec opcenito bilo gdje u svijetu. Kako izmedju pojedinaca, tako i izmedju naroda postoji samo interes i na racun njega se stvaraju odnosi koji su na obostranu korist dvaju ili vise strana. U SFRJ se isto to propagiralo na nizem nivou, dok je elita radila nesto suprotno od toga, uz kombinaciju da je sve vodila stranka jednoumlja bez ikakvih demokratskih tekovina, onda nije cudno da je sve zavrsilo u potocima krvi te se zato sve i zapalilo 91' godine. Drzava koja pociva na jednom vodji, na jednoj stranci i na jednoj vojsci, a multietnicka je, tesko moze dobro zavrsiti. SSSR je donekle iznimka, ali SFRJ nazalost nije. Mozda nije bila iznimka, jer je sve bilo na malom prostoru a kod Srba oruzje. Rado Srbin ide u vojnike. Nazalost! Ali, zasto je kod Srba bilo oruzje, kada smo ga svi placali, a sama Hrvatska je vise izdvajala za oruzje JNA od Srbije. Moze li mi netko odgovoriti na ovu cinjenicu ?
  • Plavić

    04.09.2019 13:24
    Ad calendam ...
    Rujan i septembar su ... bili, da, bili su isti mesec ... veoma dugo, činilo se neraskidivo! U onoj zajedničkoj zemlji. I samo u njoj! Danas takva tvrdnja mora da se dokazuje ... zato što je "neko" hteo svoju pušku na svom ramenu, ostvarenje "tisućljetnog sna" i srodne idiotarije ... Mogli smo je (državu) zajednički promeniti i popraviti šta nije valjalo ... ovako, pala je krv, mnogo krvi ...
  • Nesa

    04.09.2019 13:00
    Ah
    Projekat Jugoslavija je trajno neodrziv, osudjen na propast. Propasce i Cetvrta Jugoslavija koja je tek u zacetku a poznata kao "Region". 'Ajd, zdravo. Zamlacujte se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna